Elektros rinkos liberalizavimo trečiojo etapo dalyviai galės likti visuomeniniame tiekime iki 2026-ųjų

LR Seimas nukėlė elektros rinkos liberalizavimo 3-iojo etapo pabaigą iki 2026 sausio 1 d.

2022-10-10 LR Seimas priėmė Elektros energijos įstatymo pataisas, kurios suteikia galimybę naudotis visuomeniniu elektros energijos tiekimu iki 2026-ųjų metų. Vartotojai, kurie papuola į trečiąjį rinkos liberalizavimo etapą (t.y. nuo 2020-06-01 iki 2021-05-31 sunaudojo iki 1000 kWh per metus), nebeprivalo pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją iki šių metų galo. Jie tą padaryti galės bet kada iki 2025-ųjų metų pabaigos. Šios grupės vartotojai gali rinktis nepriklausomą arba visuomeninį elektros energijos tiekėją jau ir dabar.

Reikia pažymėti, kad ši pataisa iš esmės nestabdo elektros rinkos liberalizavimo, tik jį šiek tiek apriboja. Pagrindinis proceso tikslas buvo - panaikinti elektros tiekimo monopolį buitiniams vartotojams. Ir jis buvo pasiektas jau prieš 2 metus. Visi buitiniai vartotojai gali rinktis nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Šis įstatymo pakeitimas tik pailgina galimybę trečiojo etapo dalyviams naudotis visuomeniniu elektros energijos tiekimu.

Ar tai bus naudinga buitiniams elektros energijos vartotojams? Tikėkimės. Valstybė pasilieka galimybę įtakoti elektros kainą mažiausiai suvartojantiems vartotojams. Bet, iš kitos pusės, vyriausybė/Seimas šiuo savo sprendimu išreiškia nepasitikėjimą nepriklausomais elektros energijos tiekėjais.

Mūsų skaičiuoklėje galite palyginti nepriklausomų elektros energijos tiekėjų siūlomus planus su visuomeninio tiekimo planu.